U heeft een 2e huis op Malta gekocht en wellicht wilt u uw huis in de periodes dat u niet op Malta bent verhuren. Waar moet u rekening mee houden als u vastgoed wilt verhuren?

Op Malta wordt onderscheidt gemaakt tussen korte termijn verhuur aan toeristen en lange termijn verhuur aan de lokale bevolking en in de meeste gevallen expats die op Malta wonen en werken. Het onderscheidt heeft invloed op de taxatie, licenties en eventuele makelaarskosten. 

Lange termijn verhuur
De meeste verhuurders eisen minimaal een 6 maanden contract voor 2 redenen. Ten eerste vinden verhuurders het vervelend om om de paar maanden met nieuwe huurders te maken te krijgen. De andere reden is dat de makelaarskosten voor periodes van meer dan 3 maanden een halve maand huur bedragen plus 18% BTW. Als verhuurder bepaalt u zelf de voorwaarden zoals huurprijs, duur van contract, type huurders, wel of niet toelaten van huisdieren etc. DeVink Estates staat u bij om u te adviseren. Lees ook vastgoed huren voor meer informatie over de huurmarkt.

Korte termijn verhuur / vakantie verhuur
Als u een huis bezit in een toeristisch gebied heeft u de mogelijkheid om een zeer hoog huurrendement te behalen tijdens toerist seizoenen. Aanbod en huurprijzen variëren afhankelijk van het seizoen. De populariteit van Malta neemt ieder jaar toe en zo ook het toerisme. Toerist seizoenen worden langer waar Noord-Europeanen al vroeg in het zomerseizoen komen en zuid-Europeanen tot laat zomer. Met de juiste promotie is het mogelijk om een appartement van de maanden mei tot en met oktober non-stop te verhuren. Ook de vraag naar korte termijn verhuur buiten de toerist seizoenen wordt groter door o.a. de toename van weekend trips, zakelijke verblijven en de vele evenementen die op Malta worden gehouden.

Licentie
Voor de lange termijn verhuur heeft u in principe geen licentie nodig om uw woning te verhuren. De enige uitzondering is wanneer u aan niet Maltezen verhuurt die geen werkcontract van minimaal 1 jaar hebben. In dit geval moet u bij de Malta Tourism Authority een licentie aanvragen. De kosten voor deze licentie bedraagt 1 maand huur. Voor de korte termijn verhuur dient U een licentie aan te vragen bij de Malta Tourism Authority. De registratiekosten bedraagt €81,53 en €175 jaarlijks voor het behouden van de licentie. Uw mag uw woning alleen volledig gemeubileerd verhuren. Klik hier voor de lijst met vereisten. Na het opsturen van de registratie formulier komt binnen 10 dagen een inspecteur van de Malta Tourism Authority langs voor een inspectie.

Vastgoed management
Als u zonder zorgen uw woning wilt verhuren biedt DeVink Estates een aangepast vastgoed beheer aan. 

Lees ook:
Vastgoed huren