Welke voordelen biedt het prachtige eiland Malta?

Een land waar iedereen Engels spreekt en je gewoon met de Euro kan betalen. Met wekelijks meerdere directe vluchten van en naar Nederland op maar 3 uur vliegafstand bent u nooit ver van kennissen en familie.

Dit kleine Middellandse zee eiland ten zuiden van Sicilië heeft ondanks zijn geringe omvang verrassend veel te bieden. Omringd door een prachtig rots landschap liggen de eeuwenoude steden zoals Valletta en Mdina die rijk zijn aan cultureel erfgoed die meerdere grootmachten door de geschiedenis heen hebben achtergelaten. Op het zuster eilandje Gozo gaan de verhalen rond dat Odysseus daar zijn tijd met Eucalyptus heeft doorgebracht. Een bezoekje aan Gozo laat je daadwerkelijk de tijd vergeten!

Cultuur

Droom weg in de tijd van de kruistocht ridders van de orde van St. John of bezoek een van de vele museums, tentoonstellingen, paleizen, stadsmuren, kerken of een Romeinse villa. Doe een veldtocht in de opgravingen van de prehistorische tempels en loop met de lokale bevolking achter een band aan tijdens een zomerfestival in een willekeurig dorpje. Malta is veel meer dan zon en zee en biedt u het gehele jaar door culturele activiteiten voor jong en oud. Een Maltees verteld u graag over zijn of haar afkomst en heeft ook interesse in die van u. Wist u dat Valletta de eer heeft om in 2018 cultureel hoofdstad van Europa te zijn?

Klimaat

Malta heeft een subtropisch Middellandse zee klimaat. De zomers zijn droog, heet en vooral veel langer dan in Nederland. Omdat het er in de zomer maar zeer zelden regent, heeft Malta gemiddeld 302 dagen per jaar zon. De meeste regen valt dan ook in het najaar, de winter en in het voorjaar. Augustus is meestal de warmste maand met overdag temperaturen tussen de 28 en 34 graden terwijl het in de nacht afkoelt tot 19-24 graden. De wintermaanden december tot maart zijn mild met overdag gemiddelde temperaturen van rond de 15 graden. In de avond kunnen de temperaturen onder de 10 graden dalen maar nooit onder 0. Het heeft op Malta pas vijf keer gesneeuwd sinds 1877. De zee heeft een gemiddelde temperatuur van 15 graden in januari en 26 in augustus.

Stranden en zee

Op Malta bent u nooit ver van de zee. Het water is zo schoon dat u overal kunt zwemmen en heeft u vrijwel langs de hele kust toegang tot de zee. De kust van Malta en Gozo heeft een variatie van witte stranden, rotsachtige kusten en geheimzinnige grotten. Tot de absolute trekpleisters behoren de kristal heldere wateren van de Blue Lagoon, de witte zandstranden in natuurgebied Golden Bay, de hoge kust van Dingli Clifs en het rots springen bij St. Peter’s Pool. Voor de watersportliefhebbers worden geregeld excursies en lessen gehouden en is er verhuur voor eigen gebruik terwijl duikers zich kunnen vermaken in de koralen en de scheepsbreuken op verschillende plaatsen rondom de eilanden.

Culinair

Geniet van de Maltese wijn in de lokale bar met Maltese bijgerechtjes zoals een schaal olijven, geitenkaas en worstjes. Voor wie de Maltese keuken wilt proberen is het nationale gerecht Fenech (konijn) geserveerd met gebakken aardappeltjes en een tomatensaus een aanrader. Voor visgerechten is het vissersdorpje Marsascala het nirvana. Op zondagen is Marsascala drukbezocht in verband met de markt en eet men in de best erkende visrestaurants op Malta de vangst van de dag. Behalve de traditionele Maltese restaurants zijn vooral de Italiaanse keukens overal te vinden. Met Sicilië als dichtstbijzijnde vaste land worden de meeste producten daaruit geïmporteerd en zijn de Italianen altijd al invloedrijk geweest op Malta. Na het toetreden tot de EU en voornamelijk met de enorme massa toeristen die vanuit de hele wereld naar Malta komen vindt men nu een grotere variatie aan restaurants van de Servische keuken tot sushi bars.

Welvaart

Sinds de jaren ’60 is Malta zeer gericht op toerisme en buitenlandse investeringen om een welvarend land te kunnen worden. Malta is tegenwoordig dan ook een fantastische vakantiebestemming, en dat kunnen de jaarlijks miljoenen toeristen beamen.

Jaarlijks emigreren ook vele Europeanen naar Malta om hun geluk te zoeken. De redenen en achtergronden hiervoor verschillen van hoogopgeleiden die een carrière willen maken of doorzetten in de groeiende financiële sector of de online gaming industrie, entrepreneurs die hun internet bedrijven opzetten, jongeren die Engels willen leren en mensen die voor hun pensioen komen. Allen genieten van de goed functionerende welvaartsstaat, de hoge levensstandaard, het heerlijke klimaat en een cultuur rijk aan geschiedenis.

Gezondheidszorg

Malta’s gezondheidszorg staat al jaren lang internationaal hoog aangeschreven. U kunt op Malta terecht in de statelijke ziekenhuizen en artsenposten en privé klinieken. Net als in Nederland draaien de apotheken diensten voor de publieke service. De onafhankelijke onderzoeksorganisatie Numbeo heeft in 2015 de gezondheidszorg van Malta als 6e beste land van de wereld beoordeeld.

Lage criminaliteit

Malta is één van de veiligste landen ter wereld. Volgens Numbeo veiliger dan bijv. Zwitserland

 

Lees ook:
Registratie en belasting
Malta en uw pensioen
Nederlanders over Malta
Artikels over Malta