Gozo, het zustereiland waar de tijd, nog eventjes, stil staat…

Wist u dat de republiek Malta uit 3 eilanden bestaat? Ten noorden van het hoofdeiland Malta ligt op minder dan 6 km afstand de kleinere eilanden Comino en Gozo die per ferry worden verbonden. Comino is op één familie na onbewoond en is geschikt voor dagtoerisme aangezien men binnen een paar uur rondom het eiland kan lopen. Comino staat het meest bekend voor de aanliggende Blue Lagoon, een beruchte toeristenattractie. Gozo is daarentegen veel groter van omvang en ook een ware toeristentrekpleister waar men één van de mooiere stranden aantreft zoals Ramla Bay en Xlendi Bay, gezellige vissersdopjes, historische monumenten en het natuurfenomeen Blue Window. De Maltezen zelf beschouwen Gozo als een vakantiebestemming waar velen ook een vakantieappartement hebben gekocht. Omgedraaid werken vele Gozitanen op Malta wat met de huidige ferry verbinding goed te doen is. S ’ochtend vroeg tot s ’avonds laat varen de ferry’s 2 keer per uur en in de zomermaanden non-stop. Tevens zijn er reële plannen om een tunnel te bouwen om Gozo met het vasteland van Malta te verbinden.

Mensen hebben simpelweg meer tijd voor zowel de medemens als voorzichelf

Gozo zelf telt ongeveer 30.000 inwoners en een oppervlakte van 67 km2 en is daarmee veel dunnerbevolkt dan Malta. De Gozitanen draaien dan ook een veel rustiger dagelijks ritme. Er zijn namelijk geen grote industrieën waar het landschap hoofdzakelijk agrarisch is. Dit is een eiland waar iedereen elkaar kent en tegenkomt in de plaatselijke pubs en dorpswinkels. Waar je zuiderbuurman net als je noorderbuurman bouwvakker is en vele een bijzondere hobby hebben en een willekeurige garage een antiek museum kan zijn. Gozitanen houden hun eigen straten schoon, renoveren hun eigen huizen en organiseren hun eigen dorpsfeesten. Het feit is dat mensen op Gozo simpelweg meer tijd hebben voor zowel de medemens als voor zichzelf. De Gozitanen hebben geen behoefte aan industrialisering. Dit is het zustereiland waar de tijd, nog eventjes, stil staat.

Gozo biedt alle benodigde voorzieningen voor het dagelijks leven

Ondanks het agrarische landschap en de relaxte mentaliteit biedt Gozo alle benodigde voorzieningen voor het dagelijks leven zoals scholen, banken, doktersposten, ziekenhuis, apotheken, openbaar vervoer, supermarkten, winkels, restaurants, bioscoop, theater etc. Ook de infrastructuur is mede dankzij EU financiering van hoge doen en heeft de overheid speciale belasting prikkels voor entrepreneurs die vanuit Gozo hun werkzaamheden verrichten. Vanwege de ideale combinatie van natuur en rust, gastvriendelijkheid, de Engelse taal, de euro en de hoge leef standaarden is het kopen van een vakantiewoning hier populair en kiezen vele gepensioneerden voor Gozo voor hun residentie. Op Gozo is namelijk ook het fiscale programma voor Europese gepensioneerden “Malta Retirement Programme” van toepassing.

Huizen zijn gebouwd naar de moderne standaarden met behoud van de unieke karakteristieke vormgeving

Net als op Malta zijn de huizen hoofdzakelijk gebouwd met kalksteen. Omdat het Gozotaanse landschap meer agrarisch is biedt Gozo een groot aanbod aan “Farmhouses” terwijl de dorp- en stadskernen de karakteristieke “House of Characters” hebben. Het merendeel van deze huizen zijn gerenoveerd naar de modernere standaarden met behoud van de unieke karakteristieke vormgeving. In het algemeen verrichten de Gozitanen veel onderhoud aan hun huizen waardoor de straten er verzorgt uitzien. Gozo biedt ook nieuwbouw met Fort Chambray en Hal Saghthrija als voornaamste luxe projecten. De nieuwbouw gebouwen vindt men vaak op loopafstand net buiten de stadscentra.