U heeft uw droomhuis gevonden. Wat gebeurt er daarna?

 

Voorlopig koopcontract
U tekent samen met de verkoper een voorlopig koopcontract. Dit is een officiële akte die door een vanuit de Maltese overheid aangewezen notaris wordt opgezet. Hiermee reserveert u de exclusieve rechten om het vastgoed aan te kopen. In dit voorlopig koopcontract bepaalt u samen met de verkoper de voorwaarden van de koop. De gebruikelijke geldigheid van een voorlopig koopcontract is 2 tot 4 maanden en in deze periode zal de notaris nagaan of alle officiële documenten en eventuele bouwvergunningen in orde zijn. Ook zal er na worden gegaan of de verkoper eventueel achterstallige rekeningen voor de woning heeft openstaan of wellicht een hypotheek. Mocht u een hypotheek willen afsluiten voor de aankoop van de woning zal de bank u in deze periode een akkoord geven op basis van het onderzoek van de notaris en eventueel advies van een architect. De notaris zal het voorlopig koopcontract registreren in het register van de overheid en is daarmee een bindend contract.

Bij het voorlopig koopcontract maakt u alvast 10% van het verkoopbedrag over als een borg en tevens 1% provisionele belasting. Als alle officiële documenten in orde zijn en als de verkoper instemt kunt u de overdracht maken en bent u de wettelijke eigenaar van het vastgoed. In principe is het mogelijk om binnen een maand na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract in te trekken in uw nieuwe woning in Malta. Echter, u bent verplicht om het resterende aankoop bedrag te betalen voor het verlopen van het voorlopig koopcontract en is de verkoper verplicht de overdracht te accepteren. Wanneer u het voorlopig koopcontract zonder wetsrechtelijke reden verbreekt verliest u uw borg en provisionele belasting. Bij omstandigheden die in het voorlopig koopcontract zijn opgenomen als brekende voorwaarden kunt u het contract ontbinden zal de borg en provisionele belasting aan u worden terugbetaald.

Onroerendezaakbelasting
Bij aankoop van onroerend goed  geldt een eenmalige onroerendezaakbelasting (stamp duty). Als u zich inschrijft als burger van malta en u gebruikt uw aangekochte vastgoed als primaire woning, wordt deze stamp duty progressief belast met 3,5 % over de eerste €150.000 en 5 % over alle overschrijdende bedragen. Als u bijv. een primaire woning koopt voor €250.000 is de stamp duty 3,5 % van €150.000 (€5250) en 5 % van €100.000 (€5000) totaal €10250. In alle andere gevallen betaalt u een eenmalige 5 % stamp duty van het volledige aankoopbedrag.

Notaris kosten
U betaalt ongeveer 2% van de aankoopprijs aan de notaris. De kosten zijn wel afhankelijk van het aantal onderzoeken dat de notaris zal moeten verrichten.

Makelaarskosten
Als koper heeft u geen makelaarskosten. Deze komen voor de rekening van de verkoper. De verkoper betaalt de makelaar na de definitieve overdacht van het vastgoed een vergoeding en is afhankelijk van de overeenkomst van 3,5% of 5% en is exclusief 18% btw van het aankoopbedrag.

Belasting bij verkoop vastgoed
Indien u uw woning langer dan 3 jaar als primaire woning heeft gebruikt betaald u bij verkoop geen belasting over de verkoopwinst. Voor een woning die u als vakantiebestemming gebruikt betaalt u bij verkoop binnen 5 jaar na aanschaf 5 % van de verkoopprijs en na 5 jaar 8 % belasting. De makelaarskosten inclusief de btw zijn aftrekbaar.

Vergunning vakantiehuizen en Special Designated Areas
Als u de EU nationaliteit bezit heeft u geen vergunning nodig van de overheid om een primaire woning te kopen. Voor het kopen van vakantiehuizen of van meerdere vastgoederen dient er echter een vergunning bij de overheid (Acquisition of Immovable Property) te worden aangevraagd. De aankoopprocedure is hetzelfde behalve dat de notaris voor u de vergunning aanvraagt. De kosten hiervoor zijn 250 euro. Een uitzondering van deze vergunning zijn woningen in de zogenaamde Special Designated Areas. Special Designated Areas zijn luxe complexen waar iedereen vrij is om een ongelimiteerd aantal woningen te kopen.

Lees ook:
Aankoopmakelaar
Huizenmarkt op Malta
Luxe complexen
Hypotheek
Vastgoed beheer